Fråga 2015/16:412 Avskaffande av kravet på tillstånd för att få dansa

av Tina Ghasemi (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt 2 kap. 4 § ordningslagen (1993:1617) krävs särskilt tillstånd för att ordna offentlig danstillställning. Detta gäller även om den inte anordnas på offentlig plats. Att dansa på en restaurang eller bar utan ett danstillstånd är alltså olagligt. En restaurangägare som inte avbryter en spontan dans som uppkommer i lokaler utan tillstånd riskerar därmed påföljd såsom böter eller fängelse.

Lagen är en gammal kvarleva. Den är varken tidsenlig eller särskilt logisk. Argument som hörs för att behålla lagen är att det vid danstillställningar kan förekomma mer bråk och att danstillståndet underlättar polisens informationsinhämtning och upprätthållandet av den allmänna ordningen. Men det är rimligtvis inte dansen i sig som skapar bråk och oordning, snarare överkonsumtion av alkohol.

I Sverige har vi en restriktiv alkoholpolitik, och för restaurangägare finns det höga krav och en rad olika tillstånd att följa. Lagen om danstillstånd skapar snarare en onödig administrativ börda för dem som driver restauranger och barer. Ett avskaffande av kravet på danstillstånd skulle också frigöra resurser både för kommuner och för polisen – resurser som rimligtvis kan läggas på annat.

Det är viktigt att upprätthålla en god ordning på restauranger och barer, men att med lag förbjuda människor att dansa utan ett tillstånd känns omodernt och inte särskilt meningsfullt. Det är av betydelse att de lagar och regler vi har fyller ett meningsfullt syfte; annars dräneras respekten för lagstiftningen. Det är svårt att se hur denna gamla kvarleva i lagstiftningen fyller sitt syfte i Sverige 2015.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder så att det föråldrade systemet med att man måste få tillstånd för att få dansa på restauranger och barer upphör?