Fråga 2015/16:401 Återbetalningsskyddet av tjänstepension

av Lotta Finstorp (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

En genomgång som pensionsbolaget AMF har gjort bland 3,4 miljoner kunder visar att totalt 47 procent av männen har återbetalningsskydd, medan motsvarande siffra bland kvinnor är 37 procent.

Fler män än kvinnor har alltså skydd i sin tjänstepension som innebär att de kvarvarande pensionspengarna går till de anhöriga om man dör.

Enligt AMF är det vanligare att kvinnor har skyddet när man börjar tjäna in sin tjänstepension, men förhållandet ändras under yrkeslivets gång. När man väl är pensionär är det betydligt fler män än kvinnor som har det.

Kunskapen om hur mycket pengar som går till efterlevande är också dålig. I en undersökning som AMF låtit göra bland 60–70-åringar visste en majoritet av de svarande inte hur mycket det rör sig om.

Att det ser ut så här har säkerligen många förklaringar. Men det är ett problem att så få känner till hur mycket det rör sig om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Anser ministern att det behövs insatser för att få fler att ha återbetalningsskydd och för att få fler att få kunskap om hur mycket det rör sig om, och vad bör i så fall göras?