av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten, vården och tandvården är redan påtaglig. Det tryck och den press som nu delar av socialtjänstens och vårdens personal är utsatt för är inte hållbar. Det ska vara ordning och reda i välfärden. Svensk vård- och omsorgspersonal är eftertraktad och ansedd som duktig på organisation och att göra prioriteringar. Vi ska alltid ha fokus på kvaliteten.
Sverige befinner sig emellertid nu i en situation som vi inte har kontroll över. Läget är akut och extraordinärt. Detta gäller givetvis för alla som flyr från till exempel Syrien, men även situationen att ta emot många flyktingar under mycket kort tid är extraordinär.
Migrationsverkets senaste prognos talar sitt tydliga språk. För år 2015 beräknas 140 000–190 000 asylsökande. Lägg därtill – eftersom Sverige för närvarande inte har kontroll över sina gränser – ett betydande okänt antal människor som tagit sig in i landet illegalt utan att ha sökt asyl.
I dag får inte barn utan socialnämndens medgivande tas emot för stadigvarande vård och fostran i enskilda hem som inte tillhör föräldrarna eller någon som har vårdnad av barnet. Därtill får inte socialnämnder lämna medgivande eller besluta om vård utan att det enskilda hemmet och förutsättningarna utreds av socialnämnden. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har föreslagit i ett akut 47-punktsprogram med förslag på nödvändiga förändringar att man bör se över reglerna och föreslagit att det i den situation som nu råder borde räcka med registerutdrag avseende familjehemmet (såsom brotts- och misstankeregistret samt upplysningar från kronofogden), hembesök och en initial bedömning utifrån BRA-fam-metoden. SKL föreslår att den kompletterande familjehemsundersökningen kan genomföras när barnet redan är placerat.
Anledningen är att alltför många kommuner bryter mot lagen, och flertalet har till och med anmält sig själva för att trycket gör att man inte hinner med i den takt man ska eller önskar.
Barnombudsmannen har även nyligen riktat kritik mot att barn bor i flera månader i de tillfälliga boendena i ankomstkommunerna. Det är därför särskilt viktigt att vidta alla tillgängliga åtgärder som möjliggör att man kan underlätta och förenkla handläggningsprocessen vid placering av barn i familjehem.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Avser regeringen och statsrådet Regnér att vidta åtgärder för att underlätta och förenkla handläggningsprocessen temporärt, med anledning av det extraordinära och allvarliga läge Sverige befinner sig i, vid placering av barn i familjehem?