Fråga 2015/16:384 Tandvård för asylsökande

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten, vården och tandvården, är redan påtaglig. Det tryck och den press som nu delar av socialtjänstens och vårdens personal är utsatt för är inte hållbar. Det ska vara ordning och reda i välfärden. Svensk vård- och tandvårdspersonal är eftertraktad och ansedd som duktig på organisation och att göra prioriteringar. Vi ska alltid ha fokus på kvalitet inom vården, tandvården och socialtjänsten.

Sverige befinner sig emellertid nu i en situation som vi inte har kontroll över. Läget är akut och extraordinärt. Detta gäller givetvis för alla som flyr från till exempel Syrien, men även situationen med att ta emot många flyktingar under mycket kort tid är extraordinär.

Migrationsverkets senaste prognos talar sitt tydliga språk. För år 2015 beräknas 140 000 till 190 000 asylsökande. Lägg därtill – eftersom Sverige för närvarande inte har kontroll över sina gränser – ett betydande okänt antal människor som tagit sig in i landet illegalt utan att ha sökt asyl.

I dag bedrivs drygt hälften av tandvården i Sverige i privat regi. Det är därför uppseendeväckande att den förordning som styr tandvård för asylsökande endast tillåter att behandlingen sker hos folktandvården. Enligt förordning (1994: 362) om vårdavgifter med mera för vissa utlänningar ska behandlingen utföras hos en tandläkare inom folktandvården. Detta försvårar för landsting och regioner att uppfylla sitt lagstadgade krav om att erbjuda och utföra tandvård för asylsökande. Detta är även något Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har bett ska förändras med anledning av det akuta och allvarliga läge som Sverige befinner sig i, den så kallade 47-punktslistan.

Med detta akuta och extraordinära läge är det angeläget att möjliggöra för fler att hjälpa till kring tandvården. Fokus ska alltid ligga på högsta möjliga kvalitet, inte vem som utför den.

Med anledning av det extra ordinära läget vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att inom kort ta initiativ till att genomföra en förändring av förordningen för att möjliggöra för fler tandläkare att kunna bidra?