Fråga 2015/16:383 Möjlighet att få ta del av allmänna handlingar

av Maria Abrahamsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vid fjolårets redogörelse i konstitutionsutskottet för JO:s ämbetsberättelse 2014/15 uppmärksammade JO utskottet på problemet med myndigheters hantering av mycket frekventa och omfattande framställningar om att få ta del av allmänna handlingar. Bakgrunden var att JO hade riktat kritik mot kommunstyrelsen i Kalmar kommun för ett beslut om att inte handlägga framställningar om handlingsutlämnande från en viss person (Dnr 180-2014). JO:s kritik föll av kronologiska skäl utanför förra årets ämbetsberättelse men finns med i årets. Kritiken anknyter till min motion 2014/15:128 om missbruk av offentlighetsprincipen.

Vid JO:s redogörelse förra året uppmanades KU att göra en "avvägning mellan de olika inblandade intressena” i syfte att komma till rätta med problemet. KU tog fasta på JO:s uppmaning, och riksdagen beslutade i enlighet med KU:s förslag att rikta ett tillkännagivande till regeringen med innebörden att regeringen skulle låta utreda frågan om möjliga åtgärder för att, med bibehållen respekt för offentlighetsprincipen, möta de utmaningar som kan uppstå vid mycket frekventa och omfattande framställningar att få ta del av allmänna handlingar (2014/15:KU11, rskr. 2014/15:128).

Eftersom regeringen ännu inte har aviserat något initiativ i syfte att förbättra regelverket är min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Hur långt har regeringen kommit i arbetet med den utredning som både JO och en enig riksdag har efterlyst?