Fråga 2015/16:379 EU:s äventyrande av sportskyttet

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vi har i Sverige sedan lång tid tillbaka arbetat med att stödja och hjälpa våra idrottsföreningar. Det är viktigt att såväl ungdomar som äldre har bra möjligheter att idrotta och att kunna utöva sina olika sporter.

En av de sporter som växer mest i Sverige är skytte, och vi har många skytteföreningar som arbetar med olika former av tränings- och tävlingsskytte.

Sveriges regler runt skytte och möjligheterna att skaffa vapen till detta är bland de hårdaste i Europa. Man måste aktivt träna och tävla och ha ett godkännande från skytteföreningen.

Nu planerar EU-kommissionen att lägga ett förslag som kommer att begränsa möjligheterna för många av våra skyttesporter i landet. Man har till och med som förslag att förbjuda vissa vapentyper.

Sveriges skyttars och jägares vapen har ingenting att göra med den grova brottlighet som finns i Europa med illegala vapen. Att ta bort eller förbjuda vapen som används till tränings- och tävlingsskytte löser inte problemet med de illegala vapnen i Europa.

EU-kommissionen och EU-parlamentarikerna borde ägna sin tid och kraft åt att jaga de olagliga vapnen i Europa i stället för att jaga lagliga vapen bland Sveriges sportskyttar.

Förslaget att förbjuda vissa vapentyper äventyrar nu stora delar av hela sportskytteverksamheten i Sverige, vilket är helt oacceptabelt. 

 

Vad avser statsrådet att göra, utifrån sitt ansvarsområde för den svenska idrotten, för att stoppa EU-kommissionens förslag att förbjuda vissa sportskyttevapen?