Fråga 2015/16:378 Ordning och reda i skönhetsbranschen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Skönhetsingreppen blir fler. Över 14 000 företag säljer olika typer av behandlingar. Det är i dag rena vilda västern för vem, hur och om skönhetsingrepp får göras. Därför uppstår mängder av vårdskador som kommer till hälso- och sjukvården och som kräver insatser. Alliansregeringen tillsatte därför en utredare för att se över kvalitetskrav, tillstånd, konsumentskydd etcetera, enligt kommittédirektiv Dir. 2014:61 Estetiska behandlingar och andra ingrepp med medicinska risker utanför hälso- och sjukvården och tandvården, vars utredning nu kommer att presenteras.

Utredningen tillsattes av alliansregeringen i april 2014, för att bland annat besvara frågor som handlar om vilka behandlingar och ingrepp som behöver regleras. Estetiska behandlingar är i dag relativt vanligt förekommande. Då register saknas över utförare i skönhetsbranschen saknas dock exakta tal över hur många behandlingar som årligen utförs, men Socialstyrelsen anger att en ungefärlig siffra är mellan 60 000 och 70 000 behandlingar per år. Konsumentverket uppger att marknaden växer med omkring 20 procent varje år.

Detta är en del av välfärden och kräver omedelbara och långsiktiga åtgärder dels för att skapa ordning och reda, dels för att så snabbt som möjligt undvika undvikbara vårdskador. Det är av stor vikt att skyndsamt vidta åtgärder för att säkerställa att såväl brukare som utförare kan känna sig trygga och verka i en miljö präglad av såväl medicinsk säkerhet som rättssäkerhet.

Konkreta åtgärder bör vidtas, till exempel att införa generell tillståndsplikt oavsett utförare, i enlighet med Moderaternas förslag för att förbättra kvaliteten i välfärden, och tydliga kvalitetskrav bör ställas. Dessa krav ska vara transparenta både för kund och för den som utövar tillsyn. Kvalitetskriterierna måste bli tydliga, utgå från given medicinsk kunskap, forskning och beprövad erfarenhet samt följa vårdens övriga etiska principer. Komplikationsgrader och risker med olika behandlingar samt behovet av eftervård varierar stort och kommer att fortsätta att variera mellan olika behandlingar. Därför behöver olika behandlingar också skiftande medicinsk kompetens hos utföraren.

Med anledning av att konkreta förslag och åtgärder nu redovisas av utredaren för estetiska behandlingar och andra ingrepp med medicinska risker utanför hälso- och sjukvården och tandvården (Dir. 2014:61) vill jag därför ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet och regeringen att skyndsamt vidta åtgärder för att skapa ordning och reda med till exempel generell tillståndsplikt, inte minst för undvika undvikbara vårdskador?