Fråga 2015/16:370 Höjd arbetsgivaravgift för unga

av Jessica Polfjärd (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har i sin budget valt att i två steg plocka bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Den 1 augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna till 25,46 procent. Detta är ett första steg mot fulla arbetsgivaravgifter för denna grupp. Den 1 juli 2016 aviseras en höjning av arbetsgivaravgifterna till full nivå, 31,42 procent. Från och med då kommer alltså fulla arbetsgivaravgifter att gälla för all personal som inte fyllt 65 år vid 2016 års ingång. Denna höjning kommer att innebära en kostnadschock för företag som har ungdomar anställda.

Sverige har i ett nordiskt perspektiv hög ungdomsarbetslöshet. Att i det läget chockhöja kostnaden för anställda som är 25 år och yngre kommer att få allvarliga konsekvenser för den grupp som ofta beskrivs som längst ifrån arbetsmarknaden.

Hotell- och restaurangbranschen är den bransch där en mycket stor andel anställda är 25 år eller yngre. Andelen är också hög i detaljhandeln och bland företag som sysslar med arbetsförmedling och bemanning.

Enligt siffror från Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, skulle kostnaderna öka med 20,6 miljarder för samtliga arbetsgivare. Av dessa landar 17,4 miljarder på företag i näringslivet och 3,2 miljarder på arbetsgivare i den offentliga sektorn. Detaljhandeln är den bransch inom näringslivet som får den högsta kostnadsökningen på 2,6 miljarder följt av byggindustrin på 2,4 miljarder. För hotell- och restaurangbranschen är motsvarande kostnadsökning 1,5 miljarder. Många jobb riskerar att försvinna vid en höjning av arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka beräkningar och analyser har finansministern gjort av den höjda arbetsgivaravgiftens inverkan på arbetsdeltagande hos unga under 25 år?