Fråga 2015/16:369 Höjd löneskatt för äldre

av Jessica Polfjärd (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

 

År 2007 sänktes arbetsgivaravgifterna för anställda över 65 år, från den ursprungliga avgiften på 31,42 procent till 10,21 procent. Som en följd startades många bemanningsföretag som anställer seniorer och fler äldre valde att starta eget. Enligt Skattebetalarnas förening resulterade sänkningen i att 100 000 fler seniorer arbetar i dag än tidigare.

Enligt siffror från samma organisation ökade 2014 antalet sysselsatta i Sverige i åldrarna mellan 65 och 74 år snabbast i hela EU.

I budgetpropositionen för 2016 ser vi dock en tydlig inriktningsförändring. Regeringen fördyrar nu äldres medverkan på arbetsmarknaden genom en kraftig höjning av skatten på deras arbetsinkomster.

När kostnaderna för att anställa ökar blir den naturliga följden att det är mindre attraktivt för arbetsgivare att rekrytera äldre personer. Äldres arbetsutbud kan därutöver antas vara särskilt känsligt för löneförändringar. Höjd särskild löneskatt för äldre minskar incitamenten att jobba genom övervältringseffekter på löner.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Vilka beräkningar och analyser har finansministern gjort av den höjda inkomstskattens inverkan på arbetsdeltagande hos personer över 65 år?