av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Så var det dags igen för den oförberedda vänsterregeringen att tillsätta en utredning, denna gång om apoteken. Tidningen Aftonbladet har redan kallat den ”Sveriges mest onödiga utredning” (Aftonbladet den 9 juni 2015). Den omreglerade apoteksmarknaden är nämligen i dag en av svenskarnas mest gillade tjänster.
Regeringen skriver i direktiven (Dir. 2015:118) att i uppdraget ska utredningen analysera den utveckling av apoteken som skett sedan omregleringen och analysera eventuella åtgärder som behövs för att säkerställa en god tillgänglighet av apotekstjänster i hela landet. Upplysningsvis, ansvarigt statsråd, har redan Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Statskontoret och Myndigheten för tillväxtanalys, för att ge några exempel, presenterat utredningar och genomfört en sådan granskning. Är detta verkligen att använda skattebetalarnas resurser på bästa sätt?
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys skriver till exempel i sin rapport 2014:3 att tillgängligheten till apotek har ökat genom fler apotek, fler försäljningsställen och förbättrade öppettider. Det finns i dag ungefär 1 300 apotek i Sverige. Det är drygt 350 fler än innan statens monopol på att bedriva apotek skrotades. Det motsvarar en ökning av tillgängligheten med nära 40 procent.
Det är i dag fler än sju av tio svenskar som bor närmare än fem minuters bilfärd till ett apotek. Det är endast drygt en av hundra personer som bor längre ifrån ett apotek än 20 minuter med bilen. Högst täthet av apotek per person finner vi efter omregleringen i Jämtland, Västerbotten och Gotland. Lägst täthet per person finner du i Stockholm, Blekinge och Södermanland.
Därtill införde alliansregeringen ett särskilt stöd för apotek i glesbygd. Resultaten hittills av omregleringen är att inget glesbygdsapotek lagts ned. I stället ska noteras att alla apotek utom ett går med vinst, även på glesbygden. (Källa: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.)
Därför är det så olyckligt att det på skattebetalarnas bekostnad tillsätts en utredning som inte kommer att ge svar på framtidens utmaningar kring människors hälsa utan som kommer att blicka bakåt med ideologiska glasögon, lett av en partikamrat. Som med ogillande och skepsis betraktar valfrihet och mångfald som fienden och nostalgiskt längtar tillbaka till statliga monopol.
Det är kvalitet och ordning och reda som ska vara i fokus gällande all välfärdsverksamhet. Det är djupt oroande att vänsterregeringen tror att man utvecklar framtidens hälsotjänster mellan vården och apoteken genom att återreglera apoteksmarknaden och stänga till den innovationskraft och det utvecklingsentreprenörskap som detta utvecklat.
Med anledning av ovanstående och den oro som nu sprider sig bland apotekskunder och apotekspersonal vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström följande:
Kan statsrådet dementera att apoteksutredningen handlar om en återreglering av den populära apoteksomregleringen, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkra och utveckla framtidens hälso- och apotekstjänster för patienter?