av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Patienter blir sjuka och behöver vård dygnet runt, och därför behöver vård ges under alla dygnets timmar. Därför är undersköterskor, sjuksköterskor och vaktmästare schemalagda för sitt arbete såväl kvällar som nätter och helger på sjukhusen. De läkare som också tillhör laget på ett sjukhus är dock inte schemalagda, utan de har i stället jouravtal som inte går i takt med övriga arbetsgruppers schema. Jouravtalen för läkarna ger tillbaka många fler timmar än vad som satsas. Det gör att läkarnas kompensationsledighet skiljer sig åt mot övriga arbetsgrupper och därmed hackar sönder den ordinarie verksamheten. Det här är ett känt problem som påverkar vården negativt i fråga om planering och genomförande, med försämrad tillgänglighet som följd för patienterna.
Nu i november har frågan varit uppe på Sveriges Kommuner och Landstings kongress. Styrelsen redovisade då till att arbetstidsfrågan ska avgöras lokalt, men framförde samtidigt att det inte är tillfredsställande att det finns hundra olika arbetstidsmodeller runt om i landet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa att inte arbetstidsmodeller fortsatt står i vägen för en god planerad verksamhet inom sjukvården med patientfokus och med likabehandling över landet.