Fråga 2015/16:352 Konkreta förslag för ökad tillsyn

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alliansregeringens ambitioner att höja kvaliteten i hälso- och sjukvården ledde till att en ny myndighet, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skapades. Myndigheten har ett övergripande syfte att förbättra uppföljning och tillsyn samt underlätta för patienter, brukare och anhöriga att kunna påpeka brister, framföra klagomål och anmäla vårdgivare som brustit i sitt sätt att ge vård och omsorg.

Det ska vara ordning och reda i välfärden. Den är ingen marknad. De brister som nyligen påpekats gällande städningen i vården är helt oacceptabla. Därför är det minst sagt provocerande att läsa hur ansvarigt statsråd uttalar sig i tidningen Expressen, som förtjänstfull granskat denna fråga, efter aktuell riksdagsdebatt avseende situationen med skitiga vårdrum och smutsiga badrum som patienter tvingas uppleva när de behöver vården som mest.

”Vi gör ett antal saker nu från regeringens sida ... framförallt handlar det om att få ökad statlig tillsyn via Inspektionen för vård och omsorg. Så att de kan inspektera mer, peka på där det inte fungerar och lyfta fram goda exempel.”

Bakgrunden är att statsrådet Wikström varit på Capio S:t Görans Sjukhus som är Sveriges enda stora akutsjukhus som drivs i privat regi. Det är glädjande att Wikström ser att det inte är driftsformen som är avgörande om ett sjukhus bedrivs med hög kvalitet och effektivitet.

Ivo behöver mer resurser för att kunna genomföra en ännu mer koncentrerad tillsyn och uppföljning i syfte att säkerställa vårdens kvalitet. Städning inom vården är en avgörande del i att säkra vårdhygien och patientsäkerheten. Wikström måste ta utmaningen om vårdstädning på allvar, vilket var anledningen till en nyligen aktuell riksdagsdebatt.

Moderaterna har därför på riksdagens bord presenterat förslag på ytterligare ca 50 miljoner kronor per år för att stärka tillsyn och uppföljning hos Inspektionen för vård och omsorg. Verkligheten i regeringens budget talar ett annat språk. Där minskas anslaget till Ivo mellan åren 2016 och 2017 med 59 miljoner kronor. Det är inte seriöst och ansvarsfullt att för väljarna berätta något annat. Varför minskar regeringen resurserna till Ivo när statsrådet samtidigt mycket riktigt påpekar att myndighetens tillsyn och uppföljning måste öka?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta förslag om utökade resurser avser statsrådet att lägga fram i riksdagen – och när i tiden kommer de på riksdagens bord – för att stärka myndigheten Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn och uppföljning?