Fråga 2015/16:348 Lagrådets yttrande över ändring i hälso- och sjukvårdslagen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Lagrådets yttrande gällande regeringens lagrådsremiss avseende glasögonbidrag för barn och unga mellan 8 och 19 år är tydligt och konkret. Yttrandet är inte heller särskilt smickrande för ansvarigt statsråd Gabriel Wikström. Statsrådet har, som det verkar från Lagrådet, inte förmått att lägga fram ett förslag som ligger i linje med den ursprungliga hälso- och sjukvårdslagens syfte att vara en målinriktad ramlag.

Lagrådet framhåller bland annat att nuvarande utformning av hälso- och sjukvårdslagen innebär en skyldighet för landsting att erbjuda hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Avsikten med lagen har varit att skapa en målinriktad ramlag med möjlighet för huvudmännen att anpassa verksamheten efter lokala och regionala behov och förutsättningar.

Frågan som ställs på sin spets är om den föreslagna ändringen av hälso- och sjukvårdslagen passar in i nuvarande regelverk. Lagrådets svar är följande: ”Frågor om bidrag till enskilda regleras inte i övrigt i lagen, och hör inte systematiskt samman med lagens uppbyggnad och inriktning. Lagrådet kan därmed inte tillstyrka att bestämmelsen avseende glasögon till barn i en viss åldersgrupp utformas som en bidragsregel med föreslagen placering i hälso- och sjukvårdslagen.”

Lagrådet anser att i den mån tvingande bestämmelser om individuella bidrag ska införas bör regleringen ske i annan form. Den uppfattningen delar även till exempel Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, det vill säga vårdens huvudmän. Kammarrätten i Jönköping anser att bedömningsgrunder för rätten till bidrag vid ikraftträdandet bör utvecklas. Det är till exempel oklart om det krävs att recept eller ordinationsunderlag för glasögon har utfärdats efter utgången av 2015 för att det ska bli aktuellt med bidrag.

Frågan är om statsrådet avser att lyssna på Lagrådets yttrande och tillgodose den tydliga kritik som framförts, även från SKL.

Med anledning av ovanstående vill jag till ansvarigt statsråd Gabriel Wikström ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer att följa av Lagrådets kritik och SKL:s remissvar gällande regeringens avsikt att förändra nuvarande hälso- och sjukvårdslag i samband med införande av glasögonbidrag för barn och unga mellan 8 och 19 år?