Fråga 2015/16:341 Väntetider för abort

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

Enligt svensk lag kan man i dag göra abort fram till slutet på den 18:e veckan av graviditeten och av vilken anledning som helst. Efter den 18:e till den 22:a veckan krävs tillåtelse från Socialstyrelsen som ofta ges på grund av att fostret eller modern lider av svåra sjukdomstillstånd.

Många vittnar i dag om lång väntan för att få genomföra en abort. Abortköerna kan på vissa orter och sjukhus vara så pass långa att det adderar mer påfrestning i form av stress, ångest och oro än vad själva ingreppet i sig kan skapa.

De långa köerna till vissa abortkliniker i landet gör dessutom att kvinnor tvingas genomgå en så kallad kirurgisk abort i stället för en abort på medicinsk väg – beroende på att tidsspannet för den medicinska har passerat. Fram till 9:e graviditetsveckan är det möjligt att göra en medicinsk abort. Då avbryts graviditeten genom behandling med tabletter, men från och med vecka tio krävs kirurgisk abort. Kvinnan måste då sövas ned under ingreppet. Det är både inhumant och mycket oroande vad långa väntetider resulterar i, då en abort är både enklare och mer riskfri ju tidigare under graviditeten kvinnan genomgår den.

Regelbundet gör Socialstyrelsen lägesbeskrivning av den svenska abortverksamheten och väntetider för att genomföra abort är mycket varierande runt om i landet. Detta duger inte. Bostadsort ska inte avgöra vilket stöd och hjälp man får vid redan tuff situation.

Orsakerna till att abortköerna varierar så över landet är många, men att öppet redovisa tillgänglighet är ett första steg mot förbättring. Det vore därför av stort värde om en jämförande aktuell beskrivning med tillgänglighetsstatistik regelbundet tas fram och redovisas, så att informationen blir tillgänglig.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att väntetider för abort ska redovisas öppet och regelbundet för att på så vis undvika att bostadsorten blir avgörande för väntetiden, och därmed underlätta för kvinnan?