Fråga 2015/16:331 Identifikation som grund för utfärdande av uppehållstillstånd

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många asylsökande har under tämligen kort tid kommit till Sverige. Våra myndigheter utför ett gott arbete under pressade förhållanden.

Den stora mängden har gjort att många myndigheter fått stora arbetsbördor och att samhället utsatts för stora påfrestningar. På torsdagen den 12 november införde Sverige tillfälliga gränskontroller för att få bättre kontroll på inflödet av asylsökande. Dessa kontroller var välkomna och nödvändiga. För att på bästa sätt kunna ta hand om människor i nöd måste vi också kunna ha god ordning i vårt mottagande. Detta gäller i synnerhet identifiering av dem som söker asyl och uppehållstillstånd.

I media (SvD den 17 november) framkommer dock uppgifter om att fyra av tio asylbeslut på Migrationsverket tas utan identifiering av den sökandes identitet. 

Som grund för detta tillvägagångssätt uppger Migrationsverket att behovet av skydd ska gå före kravet på identitet. Detta innebär att asylsökande vars identitet inte identifierats ändå ges uppehållstillstånd.

Det är av yttersta vikt att Sverige tydligt vet vilka personer vi ger uppehållstillstånd, så att vi minimerar risken att Sverige blir ett land där terrorister, krigsförbrytare och spioner kan undgå upptäckt, registrering och lagföring.

Min fråga till justitie- och migrationsministern är följande:

 

Vad avser ministern att vidta för omedelbara åtgärder och långsiktiga initiativ med syftet att korrekt identifiering av en asylsökande ska vara en förutsättning för ett beslut om uppehållstillstånd?