av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten och vården är redan påtaglig. Det tryck och den press som nu delar av socialtjänstens och vårdens personal är utsatt för är inte hållbar. Det ska vara ordning och reda i välfärden. Svensk vårdpersonal är eftertraktad och ansedd som duktig på organisation och att göra prioriteringar.
Sverige befinner sig emellertid nu i en situation som vi inte har kontroll över. Läget är akut och extraordinärt. Detta gäller givetvis för alla som flyr från till exempel Syrien, men även situationen att ta emot många flyktingar under mycket kort tid är extraordinär. Vi ska alltid ha fokus på kvalitet inom vården och socialtjänsten.
Migrationsverkets senaste prognos talar sitt tydliga språk. För år 2015 beräknas 140 000 till 190 000 asylsökande. Lägg därtill – eftersom Sverige för närvarande inte har kontroll över sina gränser – ett betydande okänt antal människor som tagit sig in i landet illegalt utan att ha sökt asyl.
Vi moderater har i vår motion, En nystart för socialtjänsten, till riksdagen beskrivit tio utmaningar som vårt samhälle måste möta och börja åtgärda nu. Denna skrevs innan nuvarande situation och tryck inom socialtjänsten avseende det akuta flyktingmottagandet var helt känd. Det betyder att antalet utmaningar har ökat, inte minskat. Det är bråttom.
Dessa utmaningar handlar bland annat om kompetensförsörjning, om barn och ungas psykiska ohälsa och om de socialt mest utsatta barnen när föräldrarna inte räcker till. De handlar även om hur vi ska kunna bli bättre på långvariga placeringar av utsatta barn som inte kan bo kvar hemma längre samt uppenbara brister i tillsyn och följdåtgärder.
I rådande läge tvingas många kommuner att dagligen bryta mot lagstiftning för att kunna tillgodose skydd och stöd för till exempel barn enligt sociallagens bestämmelser. Det är inte rimligt att det ska behöva vara så.
Regeringens proposition om stödboende som ligger på riksdagens bord är en fråga som alliansregeringen har utrett och förberett.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Åsa Regnér:
Vilka andra konkreta förslag (dvs. utöver förslaget om stödboende) är statsrådet beredd att nu ta initiativ till för att minska pressen på socialtjänsten och dess personal?