Fråga 2015/16:327 Försvarsmaktens tillgång till läkemedel

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sedan 2007 har Försvarsmedicincentrum, med säte i Göteborg, ansvar för att säkerställa en väl fungerande hälso- och sjukvård inom Försvarsmakten i fredstid, vid internationella insatser, i händelse av kris och katastrof samt under väpnad konflikt. I detta ingår arbetet med att införskaffa de läkemedel och sjukvårdsmateriel som Försvarsmakten behöver.

I den statliga utredningen Tillgång till läkemedel och sjukvårdsmateriel vid allvarliga händelser och kriser som presenterades för två år sedan så pekade man på behovet av en utökad samordning mellan civila myndigheter, inte minst landstingen, och Försvarsmakten när det gäller hanteringen av läkemedelslager. Behovet av en ökad samordning blir än större när Sverige deltar i flera internationella militära insatser samtidigt som vi nu gör satsningar på att öka Sveriges militära förmåga. När Försvarsmakten växer ökar också behovet av tillgång på läkemedel.

Sverige har i jämförelse med många andra länder förhållandevis begränsade lager av läkemedel. På den civila sidan så har smittskyddsläkare påpekat bristen på tillräcklig reservkapacitet när det gäller medicin och vaccin, och även för Försvarsmaktens del finns det anledning att se över om man har tillräckliga resurser både vad gäller de internationella insatserna och för behovet för det växande antal som ska verka inom Försvarsmakten på svenskt territorium.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Anser ministern att det behöver vidtas några åtgärder för att förbättra Försvarsmaktens tillgång till nödvändiga läkemedel och övrig sjukvårdsmateriel?