av Lotta Olsson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
För drygt två år sedan lämnades SOU 2013:54 Tillgång till läkemedel och sjukvårdsmateriel vid allvarliga händelser och kriser över till regeringen. Utredningen hade bland annat tittat på Sveriges tillgång till läkemedel och sjukvårdsmateriel vid allvarliga händelser och kriser, såväl i fredstid som vid eventuella militära konflikter.
Utredningen pekade bland annat på en bristande samordning av landstingens ansvar för nödvändig tillgång till läkemedel och sjukvårdsmateriel, frånvaron av adekvata medicinska beredskapslager i händelse av isolering av Sverige och behovet av en tydligare lagreglering av vems ansvar det är att upprätthålla den nödvändiga tillgången till läkemedel och sjukvårdsmateriel. Framför allt så efterlyste man en tydlig process för arbetet med att ta fram en gemensam nationell ambitionsnivå för vilka medicinska beredskapslager Sverige bör ha, då man också specificerar vilka läkemedel som bör finnas i dessa lager.
Många av de förslag som utredningen presenterade återstår fortfarande att verkställa. Såväl personal inom sjukvården och Försvarsmakten som forskarsamhället har påpekat att i jämförelse med många länder så har Sverige förhållandevis små lager av viktiga mediciner och den samlade överblicken av hur de faktiska tillgångarna ser ut saknas fortfarande.
Sverige behöver ha beredskap för såväl möjliga pandemier som för situationer där transportvägarna till vårt land skärs av. Den växande säkerhetspolitiska oron i vår omvärld borde få konsekvenser även för vår beredskap på detta område.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra tillgången till, överblicken på och finansieringen av läkemedel och sjukvårdsmateriel vid allvarliga händelser och kriser?