Fråga 2015/16:307 Rätten att arbeta i väntan på utvisning

av Amir Adan (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen hade år 2014 cirka 22 500 ouppklarade utvisningsärenden. Detta var fler än någonsin tidigare och en ökning med 74 procent över sex år. Det handlar inte enbart om personer som gömmer sig undan myndigheterna. Den grupp som har ökat mest är personer som har fått avslag men vistas helt öppet i Sverige, där myndigheterna ändå vet var de är. På sex år har de gått från drygt 5 000 personer till nära 10 000, en ökning med hela 92 procent.

I många fall handlar det om att länderna de skall till inte tar emot dem, att de som skall utvisas saknar giltiga id-handlingar eller att det inte finns en fungerande statlig förvaltning i mottagarlandet. 

Fyra år efter utvisningsbeslutet preskriberas beslutet om inte myndigheterna har kunnat verkställa det. Då kan personen söka asyl igen. Fram till preskriptionen lever de som ska utvisas på en dagersättning från Migrationsverket på max 71 kronor per dag. De saknar även ett svenskt personnummer och har ingen rätt att arbeta i Sverige. Det lever i ett moment 22.

Det skulle därför vara bra om de som väntar på utvisning skulle ha rätten att arbeta i Sverige under väntan. Detta skulle gynna individen, både genom att personen fick en lön och genom att personen fick ny arbetslivserfarenhet och dessutom träffade nya människor. Detta skulle även underlätta inför framtiden, eftersom personen redan skulle ha arbete och arbetslivserfarenhet från Sverige om individen vid ett senare skede skulle få asyl.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med syfte att göra det möjligt att arbeta i Sverige i väntan på utvisning?