Fråga 2015/16:305 Polisanmälningar som blir meningslösa

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För de flesta råder ingen tvekan: Alla brott ska polisanmälas. Blir en person antastad eller angripen ska det anmälas, utsätts någon för inbrott bör det anmälas, eller om en butik vandaliseras. För en butiksägare kan det vara ytterst viktigt att anmäla eventuella stölder eller sabotage, och för enskilda företagare inom åkeribranschen kan det vara extremt viktigt att bli av med bensin- eller dieselstölder. Trots detta är det mycket som inte längre anmäls.

Personligen vet jag hur det känns. Som förtroendevald har undertecknad utsatts för såväl hot som fysiska påhopp och andra trakasserier. Likväl har bara en del av allt polisanmälts, trots vetskapen om att det borde göras. Skälen till detta är två: Dels tar det tid att göra anmälan, dels ses det numera som regel att allt läggs ned, inklusive sådant där bevisbördan mot en viss person är mycket hög.

Så fort småbrotten accepteras och samhällets trygghet baseras på tillit och medborgarnas egna samveten är steget till laglöshet inte särskilt långt. Detta drabbar privatpersoner men slår också mycket hårt mot småföretagare, som är i behov av rättsväsendet för att kunna driva sina företag. 

Med anledning av ovanstående önskas statsrådet Anders Ygeman svara på följande:

 

Vad avser statsrådet att göra för att få fler utsatta att polisanmäla begångna brott och även få fler brott utredda?