Fråga 2015/16:297 Antalet specialsjuksköterskor inom svensk sjukvård

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Kunskapsintensiv vård är en viktig pusselbit i det moderna välfärdssamhället, och där är kvalificerade sjuksköterskor en viktig del. Andelen grundutbildade sjuksköterskor i förhållande till befolkningen har ökat med 15 procent under perioden 1995 till 2010, men antalet utbildade specialistsjuksköterskor har minskat. Andelen sjuksköterskor med specialistkompetens har minskat med en femtedel sedan 1995, och det senaste året har 600 specialistsjuksköterskor slutat. Svensk sjuksköterskeförenings bedömning är att omkring 70 procent av alla sjuksköterskor skulle behöva ha en specialistutbildning för att det nationella vårdbehovet ska säkras. Bristen på specialistsjuksköterskor gör att en säker vård inte kan garanteras, och utan möjlighet att göra karriär inom vårdyrket minskar också yrkets attraktionskraft.

I vissa landsting utgår ersättning till sjuksköterskor som väljer att specialisera sig inom ett efterfrågat område, men i de flesta fall får de som vill specialisera sig själva finansiera sin specialistutbildning. I den senare gruppen har långt ifrån alla en garanti om anställning inom det område man har utbildat sig, och även med en sådan garanti är specialistutbildningen ofta en investering med mycket blygsam ekonomisk avkastning.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet om regeringen avser att vidta några åtgärder för att öka antalet specialsjuksköterskor inom svensk sjukvård.