av Jörgen Warborn (M)
till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
I interpellationsdebatten om beskattningen av människors kulturutövning (2015/16:61)säger kultur- och demokratiministern att ”regeringens utgångspunkt är att lika produkter ska beskattas på samma sätt”.
Ministern använder detta argument för att höja biografmomsen till samma momssats som dvd-marknaden, streamad film och betal-tv. Att regeringen tar alla chanser att höja skatter är uppenbart och oroväckande.
Momsen på digitala böcker är 25 procent medan alla andra bokformat har 6 procent moms i Sverige. Det är EU-lagstiftningen som styr vilka varor och tjänster som medlemsländerna får ha reducerad moms på. Det faktum att digitala böcker har 19 procentenheter högre moms än alla andra bokformat påverkar förstås konsumentpriset och bidrar till att försvåra för det digitala formatet att få fäste på den svenska bokmarknaden.
Eftersom den digitala bokmarknaden fortfarande är mycket liten innebär inte en sänkning av momsen på digitala böcker något större avbräck för statskassan.
Här borde regeringen mer aktivt driva frågan om ett breddat undantag för böcker i EU. EU:s sjätte mervärdesskattedirektivs lydelse, vilket reglerar undantagen, bör ändras från ”momsen på alla böcker på fysiska bärare” till ”momsen på alla böcker oavsett format”.
Regeringens höjning av biografmomsen är olycklig och med argumentet att lika produkter ska beskattas på samma sätt ökar nu oron för att regeringen även avser att höja momsen på böcker eftersom man verkar vilja harmonisera momsen. Alternativt så är det en signal för att regeringen har för avsikt att agera för att sänka momsen på e-böcker.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:
Har regeringen för avsikt att höja momsen på böcker generellt eller att sänka momsen på e-böcker i syfte att nå en harmoniserad moms på böcker?