Fråga 2015/16:285 Utökning av skolidrotten

av Ulrika Heindorff (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Barn och ungdomar är mer stillasittande i dag och allt fler unga drabbas av övervikt och fetma. Ca 20-25 procent av barn i tioårsåldern i Sverige är överviktiga och drygt 3 procent lider av sjukdomen fetma. Barn med fetma kan utveckla insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Prognosen för barn med fetma och övervikt avseende möjligheten att utan behandling bli normalviktiga som vuxna är dålig, då ca 80 procent av de barn som i sex- till sjuårsåldern är överviktiga eller lider av fetma fortfarande är överviktiga eller feta i de sena tonåren.

Barn och ungdomar behöver röra på sig mer för att öka sitt välbefinnande. Utöver detta finns positiva effekter i form av förbättrade skolresultat och förbättrad motorik. Sverige är ett av de länder i Europa som har minst skolidrott i grundskolan. Nu är det dags att agera för mer idrott i skolan.

Forskning inom området hur fysisk aktivitet påverkar skolresultaten positivt finns. Forskning genomförd av Malmö högskola från det skånska Bunkefloprojektet var tidiga med att visa ett samband mellan fysisk aktivitet i skolan och skolresultat.  Gruppen med utökad idrottsundervisning utvecklades bättre motoriskt och fick även bättre skolresultat.

Ny forskning som presenterades förra året bekräftade resultaten från Bunkefloprojektet. Forskarna vid Centre for Brain Repair and Rehabilitation vid Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet genomförde en vetenskaplig studie där de testade hypotesen att en ökad mängd rörelse på schemat stimulerar lärandet och förbättrar skolresultaten. Resultaten är enligt forskarna samstämmiga. En större andel elever på interventionsskolan uppnådde läromålen i samtliga undersökta ämnen – svenska, engelska och matematik – jämfört med kontrollgruppen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Kommer regeringen att under innevarande mandatperiod komma med förslag till riksdagen om att utöka skolidrotten?