Fråga 2015/16:281 Civilsamhällets förmåga att hantera väntetiderna i asylhanteringen

av Lotta Olsson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Flyktingströmmarna till Sverige är just nu historiskt stora. Kriget i Syrien gör att människor flyr för sina liv. Tvångsrekryteringen till arméer i olika länder trycker också ut stora flyktingströmmar till EU och till Sverige. Vi ser varje dag i nyhetsrapporteringen vad detta innebär för dem som flyr. Dessutom ställs det svenska samhället inför stora utmaningar, och både myndigheter och civilsamhälle blir belastade med många arbetsuppgifter.

Hur många asylsökande som kommer hit kan till viss del styras politiskt men inte fullt ut. Det som däremot kan styras och som påverkar hur vi tar hand om flyktingar är hanteringen av asylärenden. Så länge ett asylärende inte är avgjort finns den asylsökande kvar på ett boende någonstans i landet och upptar därmed en av de platser som finns för asylsökande, med allt vad det innebär.

Nu har väntetiderna för att få sitt ärende avgjort ökat till i genomsnitt tio månader, vilket är en lång tid. Att finnas i Sverige och vänta på besked i tio månader och sedan ändå tvingas lämna landet är besvärligt och många gånger tragiskt för individen som tvingas till väntan, men det är också besvärligt för civilsamhället i övrigt.

När nu flyktingströmmarna är så stora blir väntetiderna för att få sitt ärende avgjort avgörande för hur stort uppdraget blir för vårt samhälle.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiministern vilka åtgärder hon är villig att vidta för att stärka civilsamhällets möjligheter att klara av att hantera dagens långa väntetider för asylsökande.