Fråga 2015/16:273 Riskerna med färre bilbesiktningar

av Karin Svensson Smith (MP)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den svenska implementeringen av EU:s besiktningsdirektiv är för tillfället under diskussion. Transportstyrelsen har tidigare indikerat att en av de åtgärder de kan komma att föreslå är en utglesning av besiktningsintervallen, bland annat genom att bilar äldre än fem år ska besiktigas vartannat år i stället för årligen. Detta sker trots att forskare i resten av Europa snarare föreslår att EU:s minimikrav höjs till en nivå som ligger närmare den vi har i Sverige i dag.

En av dessa, doktor Thomas Aubel, menar att årlig besiktning av äldre fordon i hela EU skulle spara mellan 630 och 1 140 människoliv varje år. Det skulle också innebära mellan 27 000 och 50 000 färre trafikolyckor på europeiska vägar samt minskade miljökostnader på ungefär 22 miljoner euro årligen.

Vi vet också att reparationer och underhåll för personbilar, särskilt äldre, oftast genomförs inför den årliga besiktningen. Forskaren Jürgen Bönninger visade i en redogörelse från 2011 att för åtta till nio år gamla bilar är andelen fordon med defekter (i förhållande till det totala antalet testade bilar) 66,1 procent två veckor före kontrollbesiktning. Vid kontrollbesiktning är andelen fordon med defekter bara 21,8 procent. Om äldre bilar besiktigas vartannat år i stället för varje år tar det längre tid innan sådana fel upptäcks och åtgärdas, vilket innebär negativ miljöpåverkan och ökad risk för trafikolyckor.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson om det är statsrådets mening att de besiktningsintervall som nu råder ska glesas ut, trots ökade risker för trafikolyckor och miljöpåverkan.