Fråga 2015/16:240 Bredband på landsbygden

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Enligt medieuppgifter har Jordbruksverkets kostnadsberäkningar för en utbyggnad av bredbandet varit i underkant. Flera länsstyrelser hävdar nu att kostnaderna blir högre och att pengarna inte kommer att räcka. Jordbruksverket svarar då med att man får sänka målen, då man inte tror att man kan få mer pengar. Men detta skulle ju innebära att man inte kommer att klara av de projektansökningar som i dag finns inlämnade på länsstyrelserna runt om i landet.

Landsbygdsministern brukar i sina lantbruksdebatter ofta hävda att bredbandet är på väg ut på landsbygden, men nu ser det ut som om även detta håller på att tappa fart och som att pengarna inte kommer att räcka. Landsbygden är i behov av bra uppkopplingar och ett utbyggt bredband för att klara av att utveckla företagen och skapa arbetstillfällen på landsbygden.

Men med dessa nya uppgifter om att pengarna inte räcker och att projekt riskerar att minska, försvinna eller flyttas framåt i tiden måste ju regeringen se över vad man kan göra för att inte tappa tempo i bredbandsutbyggnaden i Sverige.

 

Vad avser statsrådet Mehmet Kaplan att göra för att inte riskera att bredbandsutbyggnaden uteblir på vissa områden, då pengarna inte räcker till dessa projekt?