Fråga 2015/16:232 Sveriges behov av fler trafikpoliser

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige är ett land som importerar och exporterar många varor. En del av allt gods förs fram på tåg, medan det mesta av godset framförs av den tunga lastbilstrafiken. Antalet tunga transporter ökar också. Enkom via Trelleborgs hamn sker dagligen ca 2 800 tunga lastbilstransporter. I jämförelse med till exempel Öresundsbron eller Göteborgs hamn är detta ändå ett mindre antal.

Via uppgifter från trafikpoliser uppges att antalet utbildade trafikpoliser stadigt minskar. Trafikpoliser kommenderas att utföra andra uppgifter än att vara ute i trafiken alltför ofta. För år 2015 uppges att det i hela Sverige fanns 432 trafikpoliser. Av dessa var endast 200 (!) utbildade att genomföra fullständiga trafikkontroller på den tunga trafiken.

Konkurrensen inom åkerinäring är mycket tuff. Lika regler bör gälla för alla inom branschen. Möjligheten till kontroll av till exempel körtider, dokumentation, lastsäkring, arbetsvillkor, körduglighet måste genomföras för att konkurrensen ska ske på lika villkor. Om ingen kontroll sker gynnas de som bryter mot reglerna, och det missgynnar dem som faktiskt följer lagstiftningen. Våra vägar riskerar också att fyllas av trötta chaufförer och undermåliga ekipage till stort men för trafiksäkerheten. Denna situation är oacceptabel sett ur såväl ett konkurrensperspektiv som ett trafiksäkerhetsperspektiv. Sverige behöver fler trafikpoliser som kan utföra nödvändiga kontroller.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är följande:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att antalet trafikpoliser ökar så att trafikkontroller, i synnerhet på den tunga trafiken, också kan öka?