Fråga 2015/16:231 Brist på växtskyddsmedel

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

För att kunna sköta odlingar och hålla borta ogräs, skadedjur och svampar måste det finnas fungerande växtskyddsmedel.

Men tyvärr börjar det bli brist på lämpliga kemiska växtskyddsmedel, något som Konkurrenskraftsutredningen också påpekade. Detta är en stor nackdel för svenska odlingar och hämmar det svenska lantbrukets konkurrenskraft.

Det registreras inga nya medel som kan ersätta dem som fasas ut. Osäkerheten för odlingarna ökar, och det riskerar att slå ut delar av odlingarna.

Odlingar som producerar jordgubbar och sallad lever på tillfälliga dispenser, men även när det gäller andra grödor finns det problem. Tillgången på insektsmedel och svampmedel är också mycket bristfällig och begränsad.

Sverige är ett litet land och en liten marknad, vilket dessutom ökar risken för att växtskyddsföretagen avstår att registrera medlen i Sverige, och den långsamma hanteringen på Kemikalieinspektionen har ju oftast dessutom varit den stora orsaken till det svåra läget.

Situationen är ohållbar och Sverige riskerar nu att förlora produktion, arbetstillfällen och landsbygdsutveckling på grund av att Sverige inte klarar av att få fram växtskyddsmedel för att motsvara behoven, något som de flesta andra länder i EU klarar av mycket bra. Det som är möjligt i andra länder måste vara möjligt i Sverige. Sveriges lantbrukare måste få samma förutsättningar som sina konkurrerande kollegor i Europa.

Vad avser statsrådet att göra inom sitt ansvarsområde för att se till att svenska odlingar har tillgång till de kemiska växtskyddsmedel som är nödvändiga för att klara produktionen?