Fråga 2015/16:221 Ökat arbetskraftsutbud genom invandring

av Fredrik Schulte (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Sedan sommaren har Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet sett en dramatisk ökning av antalet asylsökande. Bara under oktober månad ökade mottagandet med 39 000 och är totalt för 2015 uppe i 112 000. Enligt prognoserna från Migrationsverket kommer antalet att uppgå till runt 170 000 totalt för 2015. Om beviljandegraden av ansökningarna ligger kvar på dagens nivå (57 procent) innebär det att arbetskraftsutbudet kommer att öka med 60 000–80 000 under 2016 bara med anledning av årets asylinvandring. Samtidigt vet vi att den genomsnittliga tiden för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden är mellan sju och åtta år – detta mot bakgrund av att utbildningsgraden bland samma asylsökande överlag är för låg för att slå sig in på den svenska arbetsmarknaden så som den ser ut i dag med västvärldens lägsta andel enkla ingångsjobb.

Samtidigt har regeringen fastställt ett mål om att ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. För att arbetslösheten inte ska stiga påtagligt till följd av asylinvandringen måste radikala åtgärder till. För att den därutöver skulle halveras – vilket är vad som behövs för att nå samma mål – krävs närmast en total omdaning av den svenska arbetsmarknaden. Regeringens åtgärder att kraftigt höja skatten på företagande och höja bidragen kommer att verka i motsatt riktning.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Anser ministern att de åtgärder som regeringen föreslagit än så länge kommer att räcka för att nå arbetslöshetsmålet med anledning av flyktingströmmarna vi nu ser?