Fråga 2015/16:216 Neutrala tobaksförpackningar och svensk grundlag

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringen beslutade den 10 juli 2014 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att ge förslag gällande det nationella genomförandet av EU:s tobaksdirektiv. Genom tilläggsdirektiv den 19 februari 2015 fick utredningen även i uppdrag att analysera och bedöma om det finns skäl att införa så kallade neutrala tobaksförpackningar i Sverige. Sådana förpackningar skulle innebära att kommersiella företag förhindrades att återge sina egna skyddade varumärken, logotyper och andra kännetecken på sina förpackningar.

Det ingick dock inte i utredarens uppdrag att lämna förslag till grundlagsförändringar, för det fall utredaren skulle komma till slutsatsen att sådana vore nödvändiga för genomförandet av ett förslag om neutrala förpackningar. I stället skulle en sådan konflikt anmälas till regeringen.

Utredaren har den 9 oktober 2015 anmält att om krav på neutrala förpackningar ska kunna införas så krävs en förändring av ”i vart fall tryckfrihets­förordningens bestämmelser”.

Detta aktualiserar flera frågor. Framför allt den om regeringen anser det vara väl motiverat att föreslå en förändring av svensk grundlag med hänvisning till ett förslag på folkhälsoområdet som syftar till ytterligare skärpta restriktioner vad gäller kommersiella tillverkares identitet och produktinformation.

Man kan också fråga sig hur konsumenter ska kunna få information om innehåll och smak i produkterna. Och vilka blir konsekvenserna för svensk servicehandel av att förutsättningarna för smuggling och illegala kopior befaras öka genom införandet av neutrala förpackningar?

Den enskilde konsumenten har rätt till information. Det ska alltid finnas en innehållsförteckning på en produkt, inte minst är detta viktigt gällande en tobaksprodukt. I ett fritt och öppet samhälle finns också möjligheten att välja mellan olika produkter. Reklam och varumärken garanterar den enskilde konsumenten detta. Krav på enhetliga förpackningar försvårar på ett allvarligt sätt för konsumenten att skaffa sig information, samtidigt som det inskränker både tryckfriheten och den enskilde näringsidkarens varumärkesrätt.

Därför vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Anser statsrådet det vara rimligt att svensk grundlag ska ändras för att neutrala förpackningar ska kunna införas?