Fråga 2015/16:212 Den digitala planprocessen

av Caroline Szyber (KD)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Statskontoret fick under 2013 i uppdrag att utreda och föreslå med vilka styrmedel regeringen bör påverka utvecklingen mot en sammanhållen digital planprocess. Statskontoret har presenterat sina resultat i rapporten Från analog till digital (2014:3).

Dagens digitalisering av planprocessen är liten och den saknar samordning mellan fragmentiserade it-system utan enhetlig och standardiserad information. En rätt digitaliserad planprocess har emellertid potential att ge en effektivare och snabbare hantering av plan- och bygglovsärenden. Detta ger positiva effekter för bostadsbyggandet och utbyggnaden av infrastrukturen. Bygg- och bostadsmarknaden skulle bli mer öppen och tillgänglig och välfungerande genom den transparens och förutsägbarhet som en digital planprocess ger. Information om outnyttjade byggrätter, vad som planeras att byggas och var kan genom en digital planprocess, digitala planbestämmelseler och öppna data bli tillgänglig över hela landet.

Statskontoret har under sina intervjuer med marknadens berörda aktörer erfarit en efterfrågan på en tydlig gällande standard och en digital process som samtliga aktörer kan samlas kring.

Statskontoret ger i utredningen ett antal förslag på insatser som regeringen kan göra för att främja en digital planprocess. Utgångspunkten för dessa insatser är en nationell e-strategi för hur en digital planprocess kan förverkligas.

Med hävisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

Kommer statsrådet att verka för att regeringen överlämnar ett förslag till en nationell e-strategi för en digital planprocess?