av Håkan Svenneling (V)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Årjängs kommun ville i projektet Servicenavet tillsammans med landsbygdsbutikerna i Lennartsfors, Svensbyn och Fengersfors vidareutveckla lokala servicelösningar i Årjäng och Åmål. Projektet fick stöd från år 2012 av Tillväxtverket.
Målet var att deltagande butiker efter projektets genomförande skulle ha ett avtal om utökad service. Övriga lanthandlare i deltagande kommuner skulle sedan kunna erbjudas samma avtal.
Projektet har testat och utvecklat en kostnadseffektiv, lokalt skräddarsydd och it-stödd servicetjänst för ökad service på landsbygden. Med ökad service har man främst fokuserat på tillgängligheten till kommunala och andra offentliga tjänster som annars många gånger innebär en längre resa och ett besök på kommunkontoret eller liknande.
Genom projektet har ett koncept utarbetats som innebär att man hos landsbygdsbutiken kan tillhandahålla en it-stödd servicetjänst som både är kostnadseffektiv och lokalt anpassad. Vid projektets slut finns en färdig och installerad it-lösning samt ett förslag till grundavtal för konceptet i de deltagande butikerna vilket innebär en lösning av driften som inte är beroende av projektmedel.
Det färdiga förslaget är praktiskt att tillämpa, lönsamt för handlaren och prisvärt för kommunen och andra intressenter. Lösningen kan enkelt anpassas till ändrade förutsättningar och utvecklas vidare när behoven uppstår. Det färdiga resultatet har överträffat förväntningarna när det gäller utvecklingsmöjligheterna och kommer enkelt att kunna utvecklas vidare och erbjudas andra intressenter i Sverige. Mot bakgrund av det ovan anförda ställer jag följande fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:
Hur implementeras resultatet av Servicenavet efter projektets avslutande?