Fråga 2015/16:199 Den inre gränskontrollens träffsäkerhet

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den rådande flyktingkrisen har fört upp frågan om tillfälligt införande av yttre gränskontroller på dagordningen. För att underlätta myndigheternas möjlighet att verkställa avvisningar av personer som inte har giltiga vistelsedokument, eller som inte beviljats uppehållstillstånd av Migrationsverket, har regeringen sagt att man i stället avser att öka antalet inre utlänningskontroller.

Nyligen meddelade polisen att endast 4 procent av myndighetens inre utlänningskontroller leder till att man hittar personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut. Polisen beskriver träffsäkerheten på de 13 000 inre utlänningskontroller som hittills genomförts i år som ”väldigt, väldigt låg”. Enligt ansvariga på Polismyndigheten ska arbetet med kontrollerna hädanefter bestå mer av att agera på tips.

Med tanke på den extraordinära flyktingsituation Sverige befinner sig i är det centralt att vi har en bra bild av huruvida de personer som vistas i vårt land också har rätt till det. Om yttre gränskontroller i dagsläget inte är ett alternativ är det viktigt att polisen får tillräckligt med resurser för att effektivisera de inre utlänningskontrollerna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra polisens effektivitet vid inre gränskontroll?