Fråga 2015/16:193 Lokala skattekontor

av Per Åsling (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Skatteverket har haft för avsikt avveckla nio skattekontor – trots flera politiska beslut om att myndigheten ska beakta möjligheter till decentralisering.

Under en offentlig utfrågning den 1 oktober 2015 i Sveriges riksdag framförde Skatteverkets generaldirektör att nedläggningen för tillfället ”pausats”. De förtroendevalda som var på plats vid utfrågningen var överens, oavsett politiskt parti, om att det kan inte handla om en paus utan myndigheten bör se till att kontoren blir kvar. Utfrågningen visade på en tydlig signal från de samlade riksdagspartierna att beslutet av att lägga ned skattekontoren inte har en riksdagsmajoritet bakom sig.

När statliga myndigheter gör neddragningar i verksamheten drabbas mindre orter dubbelt då myndigheten avsäger sig ansvar för att medverka till den regionala utvecklingen samtidigt som arbetstillfällen försvinner.

Regeringen har nyligen gett Statskontoret i uppdrag att följa upp hur statliga myndigheters beslut om lokalisering påverkar närvaron i hela landet. Det är dock oklart huruvida nedläggningen av skattekontoren hinner bli en realitet innan utredningen är klar.

Förordningen om regionalt tillväxtarbete (2007:713) säger att myndigheter ska ”beakta möjligheter till decentralisering av sina verksamheter”. Trots att förordningen tydligt uppmanar till decentralisering ser vi tvärtom att myndigheterna flyttar från landsort till större städer. Med det försvinner också jobb och kompetens som riskerar att slå mot det regionala tillväxtarbetet.

Det har nyligen framkommit att trots den paus Skatteverket annonserat genomför myndigheten interna omstruktureringar som riskerar att leda till en försvagning av de nedläggningshotade kontoren.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur och när avser statsrådet och regeringen att gå vidare med att säkerställa att de lokala skattekontor som i dag riskerar att läggas ned får fortsätta sin verksamhet i nuvarande form?