av Birgitta Ohlsson (FP)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
En av de mest prioriterade frågorna i svensk utrikespolitik är främjandet av demokrati och respekten för mänskliga rättigheter. I det arbetet är FN en mycket viktig arena.
Inom ramen för FN:s MR-arbete är rådet för mänskliga rättigheter tongivande. Rådets uppgift är att bland annat främja universell respekt för mänskliga rättigheter, behandla situationer där kränkning skett och rekommendera åtgärder. För att komma in krävs stöd från halva generalförsamlingen, och i den resolution som ligger till grund för rådet föreskrivs att god respekt för de mänskliga rättigheterna ska vara avgörande när medlemmar väljs. Men som en följd av att diktaturer som vill skyla sina egna förbrytelser röstar in länder som delar deras intressen finns det inget samband mellan medlemskap och respekt för mänskliga rättigheter. Saudiarabien, Kongo, Kuba, Ryssland, Venezuela och Förenade Arabemiraten är alla medlemmar.
När rådet bildades var tanken även att länder som själva bryter mot mänskliga rättigheter skulle kunna uteslutas och under en tid stängas av från medlemskap. Men möjligheten har bara utnyttjats en enda gång i fallet Libyen. Det är beklagligt att inte FN följer de regler man kommit överens om ska gälla för arbetet för mänskliga rättigheter. Regelbrotten utmanar legitimiteten för FN som organisation. Men det är även mycket problematiskt att rådet används för att legitimera de övergrepp som medlemmarna utför varje dag.
När rådet år 2006 övertog den tidigare kommissionen för mänskliga rättigheters arbetsuppgifter fanns förhoppningar om att det bättre skulle kunna tackla de politiska motsättningar som stått i vägen för viktigt MR-arbete. Så har det alltså inte blivit.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Hur avser utrikesministern att arbeta för att reformera FN:s MR-råd?