Fråga 2015/16:185 Konsumenterna och bredden i den svenska bankmarknaden

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Utredningen för att stärka och förbättra för konsumenten vid finansiell rådgivning har presenterat förslag som bereds i Regeringskansliet. Under remisstiden har tydligt framkommit att trots utredningens totala omfattning och djup, utelämnas bredden i den svenska bankmarknaden. Detta har framförts från flera håll, varav frågan nu direkt hamnat i finansmarknads- tillika konsumentminister Per Bolunds (MP) knä.

Syftet vid införande av EU-direktiv är att stärka konsumenten, att öppna upp och göra till exempel avgifter, kostnader och provisioner mer transparenta, så att konsumentens val blir tydligare och enklare. Alla konsumenter torde för regeringen vara lika viktiga, varpå det blir underligt om man inte efterföljer lika konkurrensregler för alla, det vill säga oavsett storlek på bank.

Sparbankernas Riksförbund, som omfattar ett sextiotal fristående sparbanker, belyser bland annat vikten av att nya regler blir mer transparenta än i dag, att lika konkurrensregler ska råda för alla, oavsett storlek samt främja sparande och ordning och reda.

Med anledning av att utredningen som bereds inte omfattar den bredd den svenska bankmarknaden har vill jag därför fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet  – för att bejaka konsumenten, för ökad öppenhet och transparens, ökat sparande och lika konkurrensvillkor för alla, oavsett banker – att komplettera utredningen så att hela den svenska bankmarknadsbredden omfattas av de kommande nya implementerade EU-direktiven?