Fråga 2015/16:183 Beslut om ökad förmåga på Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det föreligger ett regeringsbeslut om att det ska byggas en inomhusträningsanläggning som en del av Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) i Umeå. SkyddC är Försvarsmaktens kunskapscentrum för skydd mot strålning, smitta och gift, så kallade CBRN-händelser – incidenter med kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära ämnen.

Syftet med anläggningen är att ge Skyddscentrum tillgång till en fullskalig miljö där man kan testa nya materiel och metoder. Detta skulle betyda att man inte längre skulle behöva vara hänvisad till dragskåp i laboratorier eller tester utomhus som är extremt väderberoende.

Anläggningen skulle ge möjlighet att göra skarpa tester i varierad klimatmiljö och medge att man kan öva samtliga förmågor årstidsoberoende. Intresset för att utnyttja anläggningen har varit stort från såväl de nordiska grannländerna som från andra myndigheter och näringslivet.

Dock har inget beslut om byggstart för inomhusträningsanläggningen fattats och upphandlingen av anläggningen har avbrutits.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur och när avser ministern och regeringen att gå vidare med att realisera beslutet om byggande av en inomhusträningsanläggning som en del av SkyddC i Umeå?