av Torbjörn Björlund (V)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Vid årsskiftet genomförde Kriminalvården en omfattande omorganisation efter år av förberedelser. Som ett led i omorganisationen har merparten av cheferna bytts ut. Samtidigt har myndigheten nyanställt omkring 300 personer, främst på huvudkontoret i Norrköping och dess filial i Liljeholmen. Av myndighetens omkring 9 000 anställda arbetar i dag ca 900 på huvudkontoret. Samtidigt är behovet av mer personal på fängelser, häkten och anstalter stort för att säkerställa säkerhet och en god arbetsmiljö.
Fackliga företrädare inom Kriminalvården vittnar om en organisation med stora problem. Enligt facket präglas myndigheten av en utbredd tystnadskultur där få anställda och fackliga företrädare vågar säga sin mening. De menar att fackligt förtroendevalda som ifrågasätter omorganisationen och dess effekter straffas med sämre löneutveckling eller direkta hot från arbetsgivaren. Det finns alltså indikationer på omfattande problem inom Kriminalvårdens organisation och att myndigheten inte sköter sitt arbetsgivaransvar på rätt sätt.
Fackförbundet ST, som organiserar merparten av arbetstagarna inom Kriminalvården, har tidigare i år framfört sin kritik gentemot myndighetens ledning i samband med ett möte med justitieministern. Ministern sa då att han har fortsatt förtroende för Kriminalvårdens ledning.
Vänsterpartiet anser att facklig kritik mot Kriminalvårdens ledning bör tas på största allvar. Det är eftersträvansvärt att staten agerar som positivt föredöme i principiella arbetsgivarfrågor. Den lägesbeskrivning som facket ger tyder på att så inte är fallet vad gäller Kriminalvården.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med de problem som de fackliga företrädarna inom Kriminalvården påtalar?