Fråga 2015/16:175 Asylboenden på militära övningsplatser

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Migrationsverket har riktat en begäran till flera myndigheter, däribland Försvarsmakten, om bland annat stöd med asylboenden. Försvarsmakten har efter beredning kommit fram till att de för närvarande kan erbjuda platser på fyra olika militära övningsplatser, totalt omfattande omkring 600 sängplatser, utan att Försvarsmaktens verksamhet påverkas menligt. Detta är bra då alla måste bidra i tider av oro i världen.

Som ett resultat av det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde tillförs försvaret nu ytterligare resurser i det nya försvarsbeslutet. Det innebär att försvaret kommer att utöka sin övningsverksamhet och därför måste ha tillgång till övnings- och skjutfält. Detta är en viktig fråga för försvaret och något som ytterst påverkar vår försvarsförmåga.

 

Med anledning av detta önskar jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist under vilken tidsrymd han bedömer att detta stöd till Migrationsverket kommer att pågå utan att det menligt går ut över försvarsförmågan genom inskränkt möjlighet till övning och träning.