Fråga 2015/16:166 Onyktra förare

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Enligt uppgifter i medierna åker det en rattonykter förare per minut på Essingeleden och det finns fler onyktra förare i trafiken än det finns taxibilar. Om detta stämmer är läget mycket allvarligt och vittnar om att det behövs fler poliser ute på våra vägar.

Andra skrämmande uppgifter är att rattfyllerister som blir ertappade och tagna, enligt uppgifter i medierna, släpps igen. Dessutom ger man brottseftergifter och det väcks inget åtal.

Både medierna och yrkestrafiken ute på våra vägar påtalar ofta dessa problem med onyktra förare, olagliga transporter, för få trafikpoliser och för få kontroller. Trots dessa påpekanden sker det inga förbättringar.

Situationen på våra vägar är allvarlig och att de som kör onyktert dessutom kan undvika att bli straffade och åtalade är helt oacceptabelt. Vi har lagar i vårt land som ska följas och vid brott ska det utgå straff och påföljd. Om inte polisen och åklagarna klarar sina uppgifter med dessa rattfylleribrott är detta mycket allvarligt. 

Vad avser statsrådet Anders Ygeman att göra för att få bort de onyktra förarna och att åklagarna verkligen ser till att åtala de brottsmisstänkta?