Fråga 2015/16:163 Bosättning på rastplatser

av Sten Bergheden (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt tidningsuppgifter håller våra rastplatser på att tas över av EU-migranter som bosätter sig på rastplatserna. Detta innebär att när yrkestrafiken ska hålla sina lagstadgade kör- och vilotider är detta omöjligt, då rastplatserna redan är fulla av bilar och personer som valt att bosatt sig på rastplatsen.

Detta riskerar trafiksäkerheten på våra vägar och äventyrar möjligheterna för yrkestrafiken och övriga trafikanter att kunna stanna och hålla sina lagstadgade kör- och vilotider.

En ökad permanent bosättning på rastplatserna gör också att flera rastplatser har blivit överbelastade och tvingats stängas ned för att städas. Även detta gör att tillgängligheten till rastplatser minskar för vägtrafikanterna.

Detta är ett problem, och även om man sätter upp tavlor för tidsbegränsningar på hur länge man får stanna på rastplatsen måste detta också kontrolleras av polisen så att reglerna följs.

Situationen på våra rastplatser börjar nu bli ohållbar, och rastplatserna måste kunna användas av yrkestrafiken och övriga trafikanter för rast och vila. 

 

Vad tänker justitie- och migrationsministern utifrån sitt ansvarsområde göra för att få bort det olagliga boendet på rastplatserna utmed våra vägar?