Fråga 2015/16:159 Nationell strategi för den kreativa sektorn

av Jörgen Warborn (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

De kreativa näringarna växer allt snabbare i Sverige och sysselsätter i dag fler personer än vad exempelvis fordonsindustrin gör. Det handlar om alltifrån film, dataspel, media och musik till litteratur, marknadskommunikation etcetera. Det är dessutom framtidssektorer som spås växa ytterligare de kommande åren. En huvuduppgift för vår ekonomiska politik är att fortsätta stärka förutsättningarna för att nya jobb ska växa fram. Det är därför nu dags att ta nästa steg.

Det har gått flera år sedan alliansregeringen tog fram en särskild handlingsplan för den kulturella och kreativa näringen. Det finns anledning att utvärdera hur implementeringen av handlingsplanen har fallit ut.

Framför allt finns det anledning att skapa förutsättningar för att den kreativa sektorn ska kunna lyfta sig ytterligare en nivå, med fler företag och fler jobb som resultat. Det är många olika aktörer som kan skapa det fundament som behövs för att Sverige ska bli världens bästa land för kreativa näringar. För att alla aktörer ska dra åt samma håll borde regeringen ta fram en nationell strategi för den kreativa sektorn.

 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga närings- och innovationsministern om ministern och regeringen har planer på en sådan nationell strategi.