Fråga 2015/16:157 Tillämpning och kontroll av tillfälliga uppehållstillstånd

av Roger Haddad (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Folkpartiet har under vintern och våren presenterat ett antal nya förslag på det integrations- och migrationspolitiska området. Helt klart finns det behov av flera reformer, dels för att klara av ett bra mottagande, dels för att snabba på etableringen på arbetsmarknaden. En fråga som behöver ses över är den om personer som inte lämnar landet efter att deras tillfälliga uppehållstillstånd gått ut. 

Eftersom en person som vistats här en kortare tid med tillfälligt uppehållstillstånd kan erhålla ett fullständigt personnummer riskerar myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan att fortsätta att behandla personen som om det finns uppehållstillstånd trots att det har gått ut. 

Det finns fall där Migrationsverket känner till personer som vistas i Sverige och driver företag, betalar skatt och arbetar samtidigt som personen varit ett ärende hos gränspolisen. Andra fall kan handla om personer som har ett verkställbart utvisningsbeslut men som fått barnbidrag och bostadsbidrag från Försäkringskassan i flera år. 

Eftersom ovanstående påverkar Migrationsverkets och polisens möjligheter att verkställa avvisningar, men också bidrar till ett administrativt och kostsamt system, vill jag ställa följande fråga till ansvarig minister:

 

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att undvika att ärenden med tillfälliga uppehållstillstånd faller mellan stolarna och resulterar i att man inte kan verkställa utvisning?