Fråga 2015/16:1554 Fler företag i Sverige

av Margareta Cederfelt (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Det svenska välståndet bygger på ett aktivt näringsliv. Detta kan tyckas självklart men förtjänar att lyftas fram om och om igen. För ett aktivt företagande behövs det såväl att nya företag grundas som att befintliga företag expanderar och att existerande företag fortsätter att existera. Under senare tid har allt fler företag valt att flytta sin verksamhet från Sverige till andra länder. Motivet för flytt är ofta att lönsamheten är större i ett annat land.

Statens finanser är till stor del relaterade till företagande. Närmare 60 procent av skatteintäkterna kommer från beskattning av löner samt arbetsgivaravgifter.

Ett sätt att öka företagarnas motivation att stanna kvar i Sverige och därmed bidra till såväl arbetstillfällen som det svenska välståndet är att staten gör det lönsammare för företagen att stanna kvar i Sverige än att flytta verksamheten till andra länder. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder är ministern beredd att vidta för att öka lönsamheten i svenska företag i syfte att fler företagare ska välja att stanna kvar i Sverige i stället för att flytta verksamheten till länder med lägre kostnadsnivåer och högre lönsamhet?