Fråga 2015/16:1518 Tullverkets befogenheter

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tullverket stöter ofta på misstänkt stöldgods som ska fraktas ut ur Sverige i samband med att de letar efter narkotika, vapen eller andra förbjudna varor. Mängden stöldgods som förs ut av utländska ligor ligger på en hög nivå och tycks i vissa fall öka. Bland annat har stölderna av båtmotorer ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året.

Det har vid ett flertal tillfällen rapporterats om organiserade stöldligor från andra länder, och en betydande del av bostads- och bilinbrotten har en koppling till just dessa.

Polismyndigheten gjorde en kartläggning av ett femtontal utländska ligor (som livnär runt 1 500 personer på stöldgods) för ungefär ett år sedan. I en SVT-intervju med en kriminalkommissarie vid den Nationella operativa avdelningen (NOA) som gjordes efter denna kartläggning framkom att de stulna sakerna skickas ut från landet via bussgods eller fraktföretag. Ibland kör de ut godset själva.

Problemet för Tullverket är att de i väntan på polis varken får beslagta gods eller frihetsberöva personer när de hittar misstänkt stöldgods. Problematiken har beskrivits vid ett flertal tillfällen tidigare, varför jag önskar att statsrådet Anders Ygeman svarar på följande:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på att ge Tullverket befogenheter att stoppa, beslagta och hålla kvar förövarna och sedan lämna förundersökningen till polisen?