Fråga 2015/16:1517 Invandrares rätt att ta erbjudna jobb

av Annika Qarlsson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidigare i år frågade jag migrationsminister Morgan Johansson om hur reger­ingen vill anpassa reglerna för arbetstillstånd. Bakgrunden var ett upp­märk­sammat fall där Syed Latif fått ett bra arbete med en bra lön efter att ha läst på svenskt universitet. Latif fick ändå avslag på sökt arbetstillstånd och avvis­nings­besked.

Orsaken till att Syed Latif utvisades var att Migrations­verket menade att hans rekrytering inte levde upp till gemenskaps­före­trädet eftersom det var annons­erat via Linkedin och inte Arbetsförmedlingen. Sedan jag och Morgan Johans­son debatterade frågan sist har Center­partiets europaparlamentariker Fredrick Federley ställt en fråga till EU-komm­iss­ionen om gemenskaps­företrädet och fått svar från Dimitris Avramo­poulos. I svaret konstaterar kommissionären: 

”Bestämmelserna […] påverkar inte heller tillämp­ningen av bestämmelserna om tredjelandsmedborgares tillgång till nationella arbets­marknader. För tydlig­hetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unions­lagstift­ningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå.” 

Det finns alltså inga hinder i EU-lagstiftningen mot att bevilja arbetstillstånd för arbeten som inte utlysts via Arbetsförmedlingen. Det står också tydligt i för­arbeten att andra metoder än Arbetsförmedlingen måste kunna användas. Ändå är det så svensk lag har tolkats av förvaltning och domstol. 

Självklart ska varken regeringen eller jag ändra på hur Migrationsverket eller domstolarna tolkar lagen. Förvaltningen är och ska vara självständig. Men en lag som inte ger önskade resultat bör ändras. Om Sverige utvisar hederliga, strävsamma, arbetande personer i onödan så vill jag och Centerpartiet göra någon­ting åt det. Senast svarade Morgan Johansson att han inte ville göra någon­ting åt saken. Nu vet vi att EU-reglerna inte kräver detta. 

Mot den bakgrunden är min fråga till justitie- och migrationsministern:

 

Vad kommer ministern och regeringen göra för att svensk lag inte ska vara mer begränsande än EU kräver?