Fråga 2015/16:1513 Anlagda bilbränder

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I skrivande stund skrivs det mycket om hur flera av våra städer brinner som följd av agerandet från ett antal ligister. Bilar i Malmö, Lund, Linköping och även min egen hemkommun Norrköping har medvetet tänts på under natten och svaret på detta tycks, efter statsrådets presskonferens med justitieminister Morgan Johansson, vara en ”snabbare rättsprocess” och skärpta straff.

En snabbare rättsprocess i all ära. Vem som helst förstår dock att detta inte räcker. Inte heller räcker det med att sätta upp mer belysning och starta nya fritidsgårdar som ministerns partivänner runt om i landet konsekvent talar om. Rikspolischefen Dan Eliasson har för inte så länge sedan mejlat sina anställda och berättat hur skönt det varit att vila upp sig under semestern och hur sommaren har fungerat någorlunda bra, vilket knappast kan vara en åsikt som delas av tungt belastade poliser eller för den delen brottsoffer. Inte heller tycks tafsandet och andra ofredanden vid festivaler minska.

Det är min uppfattning att det enda sättet att komma till rätta med dessa problem är betydligt hårdare tag mot kriminella samt betydligt fler poliser – det sistnämnda något som även poliserna vid ett flertal tillfällen tjatat om.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman med anledning av de anlagda bränderna är om det inte är läge att kraftigt öka bemanningen hos polisen, och vilka övriga åtgärder som statsrådet och regeringen avser att vidta för att förhindra ytterligare bränder och brottslighet?