Fråga 2015/16:1506 Kompetenskartläggning från dag ett

av Elisabeth Svantesson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi är i ett fortsatt läge med mycket lång väntan på beslut i asylärenden. Migrationsverket rapporterade nyligen att det kommer dröja till andra halvåret 2017 innan handläggningstiderna i asylärenden slutar stiga.

Moderaterna har föreslagit att kompetenskartläggning ska ske från dag ett i Sverige. Vi vill också att de människor som är här och väntar på beslut ska kunna få sin kompetens kartlagd. Detta i syfte att underlätta för asylsökande att få ett jobb. Det är av flera skäl mycket viktigt att få fler som arbetar under asyltiden. Det handlar inte minst om att alla som kan också ska bidra till samhället.

Att döma av uttalanden från företrädare från regeringen finns det ingen motsättning mellan regeringen och Moderaterna i denna fråga. Det har ibland närmast låtit som om kompetenskartläggning under asyltiden redan är ett faktum eller är på väg att bli det inom snar framtid.

Antal personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem varierar från månad till månad. Den 1 januari 2016 fanns det 182 000 personer inskriva. Den 1 augusti 2016 finns det 152 000 personer inskrivna.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är;

Hur säkerställer ministern att asylsökande får sin kompetens kartlagd under asyltiden?