Fråga 2015/16:1503 Konsekvensanalys av flytten av eHälsomyndigheten till Kalmar

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har beslutat att flytta eHälsomyndigheten till Kalmar.eHälsomyndigheten ansvarar för en rad samhällskritiska register och funktioner som inte får störas eller påverkas under en kommande flytt. Det behöver finnas en riskanalys och åtgärdsplan för eventuella samhällsstörande avbrott som en konsekvens av flytten kan medföra. Myndighetens behov av bemanning av högspecialiserad spetskompetens behöver vidmakthållas som idag och den pågående digitaliseringen av vården på kort, medellång och lång sikt måste säkras under en flytt. Konkretiseringen och förverkligandet av regeringens överenskommelse med SKL om en ny Nationell Vision eHälsa 2025 får inte heller påverkas av en flytt.

 

Lärdomarna från tidigare e myndighetsflyttar och Riksrevisionens granskningar av dessa har visat att flyttarna varit kostnadskrävande med kompetensförlust och sänkt tempo i utvecklingen av sakområdet samt svårigheter att rekrytera ny personal med erforderlig kompetens.

 

Min fråga till statsrådet är därför vilka åtgärder statsrådet och regeringen vidtagit för att säkerställa att de samhällskritiska register och funktioner eHälsomyndigheten ansvarar för och den pågående utvecklingen av digitaliseringen av vården inte kommer att påverkas av den kommande flytten.