Fråga 2015/16:1501 Kraftigt begränsade möjligheter till klimatkompensation

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Tidigare i våras presenterade regeringen ett förslag om företags avdragsrätt för klimatkompensation. Regeringen uppgav när föreslaget presenterades att det syftar till att öka ansträngningarna för att nå de av riksdagen beslutade klimatmålen. Regeringens förslag innebär dock en mycket kraftigt begränsning av företagens avdragsrätt.

Enligt regeringens förslag ska avdragsrätten begränsas till att endast gälla utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS). Dessutom ska avdrag endast få göras för företagens egna direkta utsläpp, inte för utsläpp som skett hos underleverantörer trots att det är där som de stora utsläppen många gånger sker. Konkret innebär exempelvis detta att en restaurang, enligt regeringens förslag, alltså inte ska få avdragsrätt för att kompensera för utsläpp som uppstått när råvarorna för restaurangens mat producerats. Regeringens förslag har mött mycket hård kritik och det från såväl myndigheter och företag som miljöorganisationer. Kritiken handlar om att förslaget är alldeles för begränsat och inte kommer levererar någon större klimatnytta.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Per Bolund följande:

Avser statsrådet återkomma med ett nytt och mer generöst utformat förslag till avdragsrätt för företag som klimatkompenserar?